JP HiFi - шаблон joomla Книги

  • Spomladanski sejem Komenda 2018 od 23. do 25. marca, 2018

    Sejem je za obiskovalce odprt v petek od 10.00 do 18.00, v soboto in nedeljo od 9.00 do 18.00.
    Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je prost.
  • 1

Spomladanski sejem 2015

2015 03  2015 03 borut pahorobisk predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja 2015 03 predavanja 

Kmetijsko - obrtni sejem v Komendi je sprejel prve obiskovalce

Jutranje ure na dan otvoritve so postregle z obilnim dežjem, občasno kar z nalivom; potrdil pa se je rek, da za dežjem posije sonce. Malo pred odprtjem se je le še malokdo sprehajal z dežnikom.

Uradni gostje in organizatorji so kot vsako leto dajali pečat slovesnemu začetku. Vse navzoče je najprej pozdravil in svoja razmišljanja in ugotovitve podal častni občan Občine Komenda g.Alojz Lah, predsednik Konjeniškega kluba Komenda in ustanovitelj te sejemske prireditve, ki dvakrat letno privablja prodajalce in kupce iz vse države in tudi iz tujine. S čestitkami organizatorjem in pozdravi uradnih gostov, razstavljavcev in prodajalcev je župan Občine Komenda g. Slavko Poglajen dal posebno priznanje odlični organizaciji in množičnosti obeh letnih sejmov. Vse navzoče je pozdravil tudi g. Stane Štebe, podpredsednik Konjeniškega kluba Komenda in predsednik Organizacijskega odbora sejma.

Kot gostje so nas obiskali predstavniki Novega Sada in Rume ter predstavnica Ministrstva za kmetijstvo Hermina Oberstar in sekreter na Gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, predsednik SLS Marko Zidanšek, predsednik KSZ Cveto Župančič, predsednik uprave Semenarne Ljubljana Aleš Šebeder, predsednik Kasaške centrale Marjan Sedej, direktor Kmečkega glasa Peter Zadel ter drugi ugledni gostje. V kulturnem sporedu so sodelovali: komendske mažoretke, Folklorna skupina DU, mladi harmonikar Jaka Blaž iz OŠ Komenda, domača Pihalna godba in Ljudske pevke Predice.

Dež je ponehal, oblaki so se popoldne razgrnili, polniti so se začela parkirišča, zadišale so dobrote gostinskih ponudnikov in zgodaj popoldne so obiskovalci v dobri meri napolnili sejmišče. Prvi kupci, predvsem izdelkov široke potrošnje, so že odprli denarnice; sejem je zaživel. V.C.

Sobota, izredno število obiskovalcev na sejmu v Komendi

Včeraj smo zapisali, da za dežjem vedno pride sonce, celo obljubili smo lepo vreme. Obljubo smo držali in na prodajne in razstavne prostore se zgrinjajo nepregledne množice. Včasih se je kar težko prebiti med kupci; vedno več nakupovalnih vreč je polnih vsega, kar prodajalci ponujajo. Bežen pogled po mehanizaciji vseh mogočih strojnih pomočnikov dela na kmetiji in okoli nje laikom skoraj ni razumljiv. Žanje pa taka mehanizacija obilo zanimanja uporabnikov, ki vedo, kako se takim strojem streže in katerim namenom služijo.

Organizatorji so za letošnji sejem površine za razstavljavce razširili za tretjino, pa verjetno še niso mogli zadovoljiti vsega povpraševanja. Novost je tudi šotor Občine Šenčur, kjer so na ogled postavljeni proizvodi podjetij, obrtnikov in izdelkov domače obrti in pridelki domačih kmetij. Bodo temu zgledu sledile še druge občine iz naše okolice? Veliko lačnih in žejnih ljudi privabljajo omamno dišeče jedi, ki pripravljajo domači gostinci; glavni ponudniki so gostinci Planinskega doma Komenda. V.C.

V nedeljo je sejem v Komendi obiskal tudi Predsednik republike Slovenije Borut Pahor

Rekorden obisk na 20. Spomladanskem kmetijsko obrtnem sejmu v Komendi.

Letošnje jubilejno leto Konjeniškega kluba Komenda je v petek, 27. marca 2015, začel 20. Spomladanski kmetijsko-obrtniški sejem v Komendi. Od petka, 27. marca, ko so sejem ob 12. uri odprli, do nedelje, 29. marca, do 19. ure, ko so ga zaprli, si ga je ogledalo najmanj okrog 75.000 (samo v soboto in nedeljo 60.000) obiskovalcev. Tako velik obisk je organizatorju - Konjeniškemu klubu Komenda s predsednikom Alojzom Lahom, častnim občanom občine Komenda, ki je bil pred 20. leti s še štirimi sodelujočimi razstavljavci tudi ustanovitelj tega sejma, najlepše darilo v jubilejnem letu, ko klub praznuje 60-letnico obstoja in uspešnega delovanja.

Na 46.000 kvadratnih metrih razstavnih površin (od lanskega jesenskega sejma so površine namreč povečali za tretjino) je bilo tokrat zadovoljnih tudi prek 600 razstavljavcev. Zadovoljen in hkrati presenečen nad velikostjo sejma, obiskom, vsebino sejma in organizacijo pa je bil v nedeljo dopoldne tudi Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V spremstvu predsednika kluba Alojza Laha, predsednika odbora za sejme Staneta Štebeta, župana občine Komenda Stanislava Poglajna in članov Konjeniškega kluba se je med enournim ogledom sejma še posebej zanimal za delovanje, uspehe kluba in za že 20-letno organizacijo sejmov, ko klub vsako leto organizira dva sejma - spomladanskega in jesenskega. A.Ž

Zadnji dan sejma nepregledna množica ljudi

Kljub kislemu vremenu prvega dne je število obiskovalcev v soboto in nedeljo preseglo vsa pričakovanja. Po oceni vodje varnostne službe Jelenka Miliča je sejem obiskalo okoli 75.000 ljudi. V soboto in nedeljo je bila množica skoraj neprehodna. Na parkirišču v PC je parkiralo okoli 25.000 avtomobilov. Pokazalo se je, da je takšen način parkiranja za obiskovalce pravilen. Ves čas sta bila na razpolago 2 avtobusa, ki sta krožila med PC in sejmiščem.

Organizatorji za naslednje leto načrtujejo prevoze s 4 avtobusi, saj je bila gneča komaj obvladljiva. Razumevanje in sodelovanje domačinov kaže na to, da so ljudje sprejeli sejem za svojega. Varnostniki so urejali promet in v največji meri skrbeli za varnost. Incidentov ni bilo. Čeprav se je sejem zaključil ob 18. uri, je bilo še uro pozneje polno obiskovalcev in kupcev, ki so se počasi selili proti zabaviščnemu prostoru, kjer je zabava ob znanih ansamblih cvetela vse tri večere.

Ves čas prireditve so bili navzoči tudi policisti PP Kamnik. Največ dela so imeli z iskanjem otrok. Vse so srečno predali staršem v naročje. Tudi zdravje obiskovalcev ni bilo ogroženo in posredovanje reševalcev ni bilo potrebno. Da je čas sejma potekel, je nakazoval šele prihajajoči večer. Ribiču iz Izole je zmanjkalo rib, prodajalci artiklov široke potrošnje pa so imeli polne roke dela s pospravljanjem. V.C.Drugi o spomladanskem sejmu 2015 v Komendi


Predsednik republike obiskal 20. Spomladanski kmetijsko obrtniški sejem v Komendi

Komenda, 29. 3. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta danes obiskala 20. Spomladanski kmetijsko obrtniški sejem v Komendi. To je največji tovrstni sejem v osrednji Sloveniji, ki je v treh dneh privabil nad 70.000 obiskovalcev iz vse Slovenije, razstavljavci, ki jih je bilo skupaj več kot 600, pa so tudi iz sosednjih držav. Gre za sejem na katerem predstavljajo kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije, obrt, podjetništvo ter ogrevalne tehnike.

Sejem dvakrat na leto, spomladi in jeseni, organizirajo v Konjeniškem klubu Komenda, ki letos praznuje 60 let svojega delovanja. Temu v čast v klubu organizirajo številne slovesnosti skozi vse leto. Predsednik si je ob današnji priložnosti ogledal tudi hlev KK Komenda, ki slovi po svoji odlični organiziranosti, urejenosti, številnemu članstvu in se šteje tradicionalno za drugi najboljši konjeniški klub v Sloveniji, so povedali v klubu.

Vir: Urad Predsednika republika Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta v nedeljo, 29.3.2015 obiskala 20. Spomladanski kmetijsko obrtniški sejem v Komendi.

To je največji tovrstni sejem v osrednji Sloveniji, ki je v treh dneh privabil nad 70.000 obiskovalcev iz vse Slovenije, razstavljavci, ki jih je bilo skupaj več kot 600, pa so tudi iz sosednjih držav. Gre za sejem na katerem predstavljajo kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije, obrt, podjetništvo ter ogrevalne tehnike.
Sejem dvakrat na leto, spomladi in jeseni, organizirajo v Konjeniškem klubu Komenda, ki letos praznuje 60 let svojega delovanja. Temu v čast v klubu organizirajo številne slovesnosti skozi vse leto. Predsednik si je ob današnji priložnosti ogledal tudi hlev KK Komenda, ki slovi po svoji odlični organiziranosti, urejenosti, številnemu članstvu in se šteje tradicionalno za drugi najboljši konjeniški klub v Sloveniji, so povedali v klubu.

Vir: Domžalske novice

SEJEM V KOMENDI IN OBISK PREDSEDNIKA PAHORJA

Rekorden obisk na 20. Spomladanskem sejmu v Komendi – V nedeljo, 29.marca 2015, je letošnji sejem obiskal tudi Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Letošnje jubilejno leto Konjeniškega kluba Komenda je v petek, 27. marca 2015, začel 20. Spomladanski kmetijsko-obrtniški sejem v Komendi. Od petka, 27. marca, ko so sejem ob 12. uri odprli, do nedelje, 29. marca, do 19. ure, ko so ga zaprli, si ga je ogledalo najmanj okrog 75.000 (samo v soboto in nedeljo 60.000) obiskovalcev. Tako velik obisk je organizatorju – Konjeniškemu klubu Komenda s predsednikom Alojzom Lahom, častnim občanom občine Komenda, ki je bil pred 20. leti s še štirimi sodelujočimi razstavljavci tudi ustanovitelj tega sejma, najlepše darilo v jubilejnem letu, ko klub praznuje 60-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Na 46.000 kvadratnih metrih razstavnih površin (od lanskega jesenskega sejma so površine namreč povečali za tretjino) je bilo tokrat zadovoljnih tudi prek 600 razstavljavcev.
Zadovoljen in hkrati presenečen nad velikostjo sejma, obiskom, vsebino sejma in organizacijo pa je bil v nedeljo dopoldne tudi Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V spremstvu predsednika kluba Alojza Laha, predsednika odbora za sejme Staneta Štebeta, župana občine Komenda Stanislava Poglajna in članov Konjeniškega kluba se je med enournim ogledom sejma še posebej zanimal za delovanje, uspehe kluba in za že 20-letno organizacijo sejmov, ko klub vsako leto organizira dva sejma – spomladanskega in jesenskega.

RTV SLO MMC

Rekordni spomladanski kmetijski sejem v Komendi

V Komendi je tamkajšnji konjeniški klub pripravil že 20. Spomladanski kmetijski sejem, ki je nasledil nekoč zelo priljubljen kranjski Gorenjski sejem.

Ob jubileju, saj tudi Konjeniški klub letos slavi 60 let, so sejem razširili in še obogatili. Sejemski prostor je letos kar za tretjino večji kot prejšnja leta, prav tako pa je tudi razstavljavcev skoraj za tretjino več kot na prejšnjem sejmu. Organizatorji so veseli razširitve, vendar ugotavljajo, da je zanimanje med razstavljavci še naprej večje od njihovih zmogljivosti.
Predsednik Konjeniškega kluba Alojz Lah pravi, da bi, če bi imeli še več prostora, lahko dobili še sto razstavljavcev več. Sejem vsekakor postaja eden najpomembnejših tovrstnih sejmov na našem območju, že dolgo pa velja za drugi, takoj za Radgonskim sejmom, najpomembnejši kmetijski sejem vzhodno od Alp.
Čeprav je prvi dan organizatorjem vreme kazalo neprijazen obraz, je sobotno sonce na prizorišče privabilo rekordno število obiskovalcev, ki so se lahko sprehajali med najsodobnejšo kmetijsko tehniko, gozdarskimi in gradbenimi stroji, pripomočki in stroji za komunalo, najrazličnejšimi prikazi obrtniških izdelkov, vrtnarsko in ogrevalno tehniko in številnimi drugimi zanimivostmi.
Organizatorji so poskrbeli tudi za celo vrsto obsejemskih dejavnosti in predstavitev, še zlasti pa so veseli, da so se letos v sosednji šenčurski občini odločili, da bodo na sejmu v Komendi predstavili svojo obrtno, kmetijsko in turistično ponudbo. Odziv je zelo dober, tako da organizatorji že razmišljajo, da bi prihodnje leto tako predstavili tudi ponudbo njihove, komendske občine, mogoče pa bi za kaj takega lahko navdušili še katero od sosednjih občin.

Vir: RTV SLO MMC

Sejem v Komendi obiskalo 70 000 ljudi.

V KK Komenda oraganizirali že 20. pomladanski sejem, na stojnicah kar 600 razstavljavcev.

Minuli vikend so člani Konjeniškega kluba (KK) Komenda organizirali že 20. spomladanski kmetijski sejem. Medtem ko je bilo petkovo odprtje deževno in je nebo namočilo okoliške travnike, pripravljene za parkiranje, se jim je v soboto sonce nasmehnilo z neba. Vpadnice na sejem starega mesta so bile že ob devetih zjutraj v kolonah, parkirali smo nekje v bližnjem gozdičku in jo mahnili čez rahlo razmočen travnik, iz katerega se je že kadila spomladanska topla para. Na vhodu kdo drug kot Ribnčan s svojimi košaricami, pekarji, pručkami, grabljami in več deset metlami. Malo naprej pa že traktorji vseh mogočih svetovnih znamk. Soseda Ana se je po naključju znašla na dogodku in mi na stopnicah domačega bloka zavzdihnila: »Jooooj, nimaš kaj videti, sami traktorji.« Tako pač vidijo kmetijski sejem mestna dekleta.
Kot nam je povedal vodja Stane Štebe, sicer kmet, ki prideluje mleko in krompir, so letos našteli kar 600 razstavljavcev: »Zaradi vse večjega povpraševanja smo letos prostor povečali s 30.000 na 40.000 kvadratnih metrov bruto. Tako je bilo razstavljavcev približno za 100 več kot lani.«
Minule dni smo slišali, da se tudi slovensko gospodarstvo vendarle ogreva, da se je izvoz povečal, da je klima ugodnejša, čeprav imamo na drugi strani uradno še vedno skoraj 120.000 brezposelnih. Sejmi so prvi kazalnik ozračja, več smeha, vendar ne zgolj na račun cvička, je bilo slišati že na minulem, nekoliko manjšem Gregorjevem kmetijskem sejmu pred tedni v Novem mestu, kjer so prav tako povečali sejemski prostor in imeli rekordno število razstravljavcev in nadpovprečen obisk.
Prireditev je po Štebovih besedah v dveh dneh obiskalo kar 70.000 ljudi. Poleg večjih kmetov in obrtnikov so prišli na svoj račun tudi vrtičkarji in gospodinje.
Občina Šenčur je letos zakupila ogromen šotor in več kot 40 kmetom in večjim ter manjšim obrtnikom svoje občine plačala stojnico.
Med štanti smo srečali tudi take face, kot je denimo puškar Zdravko Teršek z Olševka pri Predvoru. Iz iste vasi je prišel Davorin Bedenik, ki si je v svoji delavnici zamislil leseni miniaturni rastlinjak z lesenim ogrodjem, ki deluje zares bolj domače kot industrijske različice. In koliko bi odšteli za rastlinjak? »Nič več kot 130 evrov, se vam zdi veliko?« nas je vprašal Bedenik in dodal: »Folija zdrži vsaj štiri leta.«
Pri mlečni kmetiji Podjed smo poskusili pečeni sir, na koncu šotora so gospodinje pekle krompir, ki dobro tradicionalno uspeva na okoliških poljih.
V soboto je bila zares gneča. Štebe povečanje števila razstavljavcev pripisuje nizkim cenam stojnic: »Za kvadratni meter razstavnega prostora zunaj na pesku stane 11,5 evra, na asfaltu 13, v šotoru na pesku 16, v šotoru na asfaltu pa 20 evrov. Cen že nekaj let nismo spreminjali, zato je bilo povpraševanje veliko.«
Za štiri kvadratne metre stojnice zunaj na pesku, kjer bi prodajali denimo česen in čebulo, bi za tri dni plačali pičlih 42 evrov, kar v resnici ni velik denar.
Večji problem je parkiranje. Štebe poudarja, da se trudijo: »Imeli smo pripravljenih šest hektarjev travnatih površin, a je v petek padal dež in so bila tla preveč razmočena in jih nismo mogli uporabiti.« V nedeljo je bilo nekoliko bolje, saj so obiskovalci lahko parkirali v obrtni coni in se na sejem odpeljali z avtobusom. Kljub temu bodo morali organizatorji KK Komenda zares dobro razmisliti, kam parkirati 20.000 avtomobilov. Tu in tam smo pogrešali informatorje oz. redarje v rumenih brezrokavnikih, hkrati pa povejmo, da člani KK Komenda prireditev izpeljejo prostovoljno. »S prihodkom od sejma organiziramo tri kasaške dirke na leto in vzdržujemo hleve ter sejmišče, saj veste, dirke so vse dražje, saj je sponzorjev vse manj,« nam je za konec povedal Štebe.

Vir: Slovenske novica

Prihodnje leto še obrtniški sejem

V Komendi je bil od petka do nedelje jubilejni, dvajseti spomladanski sejem, ki si ga je v treh dneh ogledalo okrog 75 tisoč ljudi, med njimi tudi predsednik države Borut Pahor. Prireditelji so napovedali, da bodo prihodnje leto prvič pripravili tudi obrtniški sejem.
V Komendi so z letošnjim spomladanskim sejmom kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije, vrtnarske in ogrevalne tehnike ter obrti in podjetništva začeli proslav­ljanje dveh letoš­njih jubilejev – dvajset let sejemske dejavnosti in šestdeset let domačega konjeniškega kluba, ki že vse od začetka organizira dva sejma na leto – spomladanskega in jesenskega. Kot je v petek ob odprtju jubilejnega spomladanskega sejma povedal predsednik kluba in »oče« komendskih sejmov Lojze Lah, jim je za spomladanski sejem uspelo povečati razstavni prostor za dobro tretjino, tako da so lahko sprejeli več kot šeststo razstavljavcev ali skoraj za tretjino več kot lani. »Pred nami so novi izzivi. Že tokrat so se ob podpori Občine Šenčur v posebnem šotoru predstavili obrtniki in podjetniki iz šenčurske občine, na jesenskem se bodo podobno tudi komendski, za prihodnje leto pa načrtujemo, da bomo najbrž še pred poletjem pripravili nov, samostojni obrtniški sejem.« Komendski župan Stanislav Poglajen je ugotavljal, da za množični obisk sejma ni pomembna le sejemska ponudba, ampak tudi urejenost državnih cest, za katero pa si v občini želijo, da bi bila boljša. »Za kmete je letos prvo leto uvajanja nove finančne perspektive, pri tem pa se vsak sprašuje, ali je ta perspektiva prava,« je razmišljal predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Cvetko Zupančič.
Med gosti je bila tudi Hermina Oberstar z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je kot najpomembnejše naloge ministrstva izpostavila sprejetje »pravnega okvirja« za koriščenje denarja iz novega programa razvoja kmetijstva, uspešen zaključek oddaje zbirnih vlog in izplačilo denarja, uvedbo pravičnejših odnosov v kmetijsko-živilski »verigi« in zmanjšanje administrativnih ovir.
Govedorejsko poslovno združenje je obiskovalcem sejma predstavilo krave in teleta črno-bele, listaste in rjave pasme, pripravilo pa je tudi dražbo telet. Zavod za gozdove je vse dni sejma prikazoval varno delo z motorno žago. Vse dni je bilo dobro poskrbljeno tudi za zabavo.

Vir: Gorenjski glas

Spomladanski sejem v Komendi je mimo

Zadnji vikend v marcu je bil v Komendi tradicionalni Spomladanski sejem kmetijske, gozdarske, gradbene, komunalne mehanizacije in vrtne opreme. Sejem je – kot se za jubileni, 20. dogodek spodobi – minil v znamenju mnogih presežkov. Sejemski prostor je bil tokrat za dobrih 11.000 m2 večji od lanskega, v nedeljo, ko je razstavišče obiskalo največ ljudi, pa je sejem po ocenah organizatorjev sprejel med svoje razstavne prostore kar 40.000 obiskovalcev. Glede na zadovoljne obraze bi lahko rekli, da je vsak našel kakšno malenkost zase. Če ne drugega, vsaj pašo za oči in sprehod med raznolikim, pisanim in izredno širokim razstavnim programom.
V Komendi smo se tokrat že deveto leto zapored predstavili tudi z našim prodajnim programom. Na našem razstavnem prostoru so si obiskovalci lahko ogledali izbor novih in rabljenih delovnih strojev ter priključkov. Tako so bili med drugim na ogled predstavniki kompaktnih in zgibnih nakladalnikov Mustang (Mustang 2056 in AL506), nakladalnik Atlas (Atlas AR105e), serija novih mini bagrov Yanmar (SV17, Vio38, Vio80), rabljeni mini bager Yanmar SV100 ter valjar Bomag in bager Kobelco 135b ter razni priključki Cangini benne. Nekaj pozornosti več pa smo tokrat namenili seriji bagrov Kobelco, ki jih v Sloveniji zastopamo v sodelovanju z avstrijskim podjetjem Kohlschein. V podjetju smo bili z obiskom sejma in zanimanjem za razstavljene stroje zadovoljni, vsekakor pa si bomo pomladni sejem zapomnili tudi po zelo deževnem petku, ki pa sta ga tako z obiskom kot s čudovitim pomladnim vremenom povsem zasenčili sončni sobota in nedelja. V galeriji spodaj vam ponujamo v ogled nekaj slik s pravkar minulega sejma in se vam zahvaljujemo za obisk na našem razstavnem prostoru.

Vir: GM Mustang

Na sejmu tudi Radio Veseljak

Na spomladanskem sejmu v Komendi se je predstavil tudi radio Veseljak s številnimi glasbeniki in voditelji. Veselo je bilo v soboto in nedeljo med 11. in 19. uro. Nastopili so glasbeniki iz vse Slovenije, najbolj pa so navdušili Modrijani. Osebje Planinskega doma Komenda pa je poskrbelo za odlično hrano in pijačo.

Vir: Radio Veseljak