JP HiFi - шаблон joomla Книги

  • Spomladanski sejem Komenda 2018 od 23. do 25. marca, 2018

    Sejem je za obiskovalce odprt v petek od 10.00 do 18.00, v soboto in nedeljo od 9.00 do 18.00.
    Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je prost.
  • 1

Spomladanski sejem 2014

2014 03

Uspešen spomladanski sejem v Komendi

Minili so štirje dnevi spomladanskega sejma v Komendi. Danes, drugi dan po koncu prireditev, ki so v Komendo po oceni vodje varnostne službe Jelenka Miliča privabili 85.000 obiskovalcev iz vse države in tujine in so se pri vodilnih funkcionarjih sejma uredili vtisi sejemskega dogajanja, lahko povzamemo razmišljanja predsednika Konjeniškega kluba in pobudnika tega, za Komendo in državo pomembnega dogodka. Svojo oceno pa je podal tudi Stane Štebe, predsednik odbora za sejme.

Lojze Lah, predsednik Konjeniškega kluba in častni občan Občine Komenda ugotavlja, da je bil sejem v vseh svojih programih kvaliteten in je presegel vsa pričakovanja. Poleg več kot 500 razstavljavcev, ki so brez graje organizatorjev vedeli povedati o vsem vse najboljše, je posebne pozornosti vredno, da se je letos sejma udeležilo več kot 20 kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilno kmetijsko in proizvodno dejavnostjo, kar nedvomno kaže na to, da so kmetijski proizvajalci spoznali, da so dopolnilne dejavnosti naprednega kmetovanja prav to, kar zahteva sodobni čas. Poleg izboljšanega izgleda in urejenosti razstavnih prostorov, so tudi vsakoletne novosti, ki so tržno zanimive za proizvajalce in kupce. Posebno priznanje in zahvala velja tudi KGZ, ki že 10. leto s svojimi programi brezplačno dopolnjuje vsebino sejma.

Posebej je izpostavil disciplino razstavljavcev in obiskovalcev, ki so pripomogli, da je prireditev minila brez »hude krvi«, problemov ni bilo. Skratka – sejem, kot se za dobre organizatorje spodobi – brez kritik.

Stane Štebe, podpredsednik KK Komenda in predsednik odbora za sejme, je bil bolj kratek in jedrnat. Sejem je minil brez težav ali organizacijskih spodrsljajev, težav niso imeli, saj so priprave potekale že vse od začetka januarja. Razstavljavci so že 1 mesec pred začetkom dobili na internetu vse podatke o razstavnih mestih in prostorih, ki so jim bili z ozirom na prostorske možnosti dodeljene. Reklamacij razen vprašanj, če ni mogoče dobiti več prostora, ni bilo. Vsi so razumeli, da število udeležencev pač narekuje točno določeno površino, da je prostor najbolj optimalno razdeljen.

Pohvalil je člane KK Komenda, ki so vsak večer poskrbeli, da so bili vsi prostori očiščeni in pospravljeni, za končna dela pri čistilnih in pomožnih delih pa ima klub najeto za taka dela usposobljeno podjetje. Varnostniki in redarji skoraj niso imeli dela zaradi izgredov. Zadovoljni pa so bili tudi reševalci v reševalnem vozilu, ki bi si takih dni brez dela želeli še več. Tudi navzoči policisti niso imeli kakih omembe vrednih intervencij, nekoliko več dela pa so imeli zadnji dan sejma – v nedeljo je bil v Komendi in skoraj v vseh sosednjih vaseh občine pravi prometni zamašek, ni pa bilo nesreč ali poškodb.

Pa še nekaj – g. Štebe je z mislimi že pri jesenskem sejmu, na katerega vabimo prodajalce in kupce, pa seveda vse tiste, ki jim je Komenda všeč in sejem dovolj privlačen!

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI JE ODPRT

Obljube delajo dolg, ki ga je treba plačati prej ali slej. Tega se vsa leta zavedajo organizatorji spomladanskega sejma v Komendi, ki svoje obljube vedno izpolnijo. Tako je tudi letos bilo vse pripravljeno za odprtje sejma, ki je bilo 10.4. ob 12.uri. Tudi vreme je izpolnilo pričakovanja in je bil ta dan ravno prav topel, čeprav je malo nagajal veter, ki je plapolal z zastavami, kot bi hotel poudariti slovesnost tega dne.

Prvi obiskovalci so začeli prihajati, razstavni prostori so se začeli polniti in prireditveno-gostinski prostor je bil poln ob pričakovanju slovesnega odprtja sejma.
Ob 12.00 je Godba Komenda zaigrala uvodno skladbo odprtja – zadonela je melodija Pozdravljena Slovenija, ki je naznanila prihod domačih mažoretk, ki so se nato ob spremljavi godbe predstavile z nastopom koreografskega sestava »Po Dunajski cesti«.

Idejni oče sejmarske dejavnosti v Komendi, predsednik Konjeniškega kluba Komenda Lojze Lah, je kot prvi mož in glava organizacije pozdravil mag.Tanjo Strniša, državno sekretarko na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Cvetka Zupančiča, direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Jožeta Beneca, predsednika Zadružne zveze Slovenije Petra Vriska, predstavnika Zavoda za gozdove Jurija Beguša, člana Uprave zveze društev kasaške centrale Cirila Smrkolja, predsednika SLS Franca Bogoviča, direktorja Kmečkega glasa Petra Zadela, predstavnika Deželne gospodarske zbornice Koroške Krištof Petra, delegacijo iz Sremske Mitrovice, župana občine Cerklje Franca Čebulja, razstavljavce in kupce; orisal je kratko zgodovino in pomen sejma za Komendo in državo ter zaželel vsem prisrčno dobrodošlico in prijetno počutje vse štiri dni v Komendi.

Takoj za njim pa – Ognjeni muzikanti, ki so na že tako dobro voljo pridali ognjevitost izvedbe in kar vabili, da se slovesnost otvoritve prične s takim ognjem, kot je bila zastavljena. Namesto službeno odsotnega župana je podžupan Občine Komenda Roman Koncilja spregovoril o tradicionalno dobrem sodelovanju občine, občanov in Konjeniškega kluba Komenda, kar samo s skupnim delom prinese rezultate, kot jih bodo obiskovalci doživeli na sejmu in v Komendi. Sledili so pozdravi gostov z dobrimi željami za uspešno delo in sodelovanje tudi v bodoče. Ljudski pridih kulturnega utripa Komende so dodali plesalci in plesalke Folklorne skupine DU iz Komende.

V govoru pred slovesnim odprtjem je državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Tanja Strniša orisala cilje in naloge tega ministrskega resorja za hitrejši in kvalitetnejši razvoj kmetijstva in spremljajočih dejavnosti in poudarila pomen te panoge za kvalitetnejšo samooskrbo in nujnost povezovanja vseh dejavnikov, ki na to lahko vplivajo. Po končanem govoru je sledil stisk rok vseh navzočih na odru in z dejanjem je bil sejem tudi slovesno odprt.

Sklepno dejanje je pripadlo Godbi iz Komende in članom ter članicam Folklorne skupine DU Komenda, ki so z obiskom glavnih prizorišč na sejmišču, s plesi in pesmijo zaključili ta del štiridnevnega sejmarjenja v Komendi.
V.C.

PETEK, 11.4., DRUGI DAN SEJMA

Že nekaj minut po odprtju sejemskih prostorov so pričeli prihajati prvi obiskovalci, ki so dali vedeti, da bo danes sejem poln obiskovalcev. Malo po 10. uri so se zapolnili skoraj vsi parkirni prostori in čez most od parkirišča na sejem je vrela množica ljudi, ki se je pričela razlivati po celotnem prodajnem prostoru, ki je od razstavljavcev skoraj pokal po šivih. Prihajali so ljudje vseh starosti, spet sem začel verjeti tudi v mlade kmetovalce, ki so sami ali v spremstvu staršev predstavljali po oceni nekako 40 % vseh, ki jih sejem zanima.

Če se bodo v kmetijski politiki uresničile napovedi državne sekretarke na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Tanje Strniša, bodo bodoči mladi gospodarji imeli boljše možnosti za obstanek in napredek kmetij in bo njihovo delo bolj cenjeno. Upajmo, da so njene napovedi dolgoročne.

Ne bi bilo pravično, da poleg vseh omenjenih branž in izdelkov, ki smo jih omenili že v prejšnjih zapisih, ne omenimo pogumne poslovne poteze ribiča iz Izole, ki je letos prvič pripeljal naprodaj sveže, jadranske ribe. Omamni volj po morju, ki je vel proti mimoidočim in je ponujal sveže pečene girice, sardele in kalamare, bo verjetno ustavil korak ljubiteljem morskih specialitet. Smo pač »kontinentalci«, navajeni morskih dobrot iz zamrzovalne skrinje.

Ni novost, da na sejmih v Komendi sodeluje vedno kak stari traktor častitljive starosti, vreden ogleda, ki ga na ogled postavijo člani društva Stari traktor iz Most. Letos so na ogled 4 stari (pa ne ostareli) traktorji, najstarejši med njimi, »rojen« leta 1954, last Vinka Koželja, vzbuja največ pozornosti. Je dvotaktni dieselski motor z žarilno glavo, ki za zagon potrebuje predgretje, preden se v njem vzbudi sla po brezhibnem delovanju.

Dobro je obilo obiskano predavanje in prikaz varnega dela z motorno žago, saj je nevešče delo v gozdu pogosto vzrok težkih poškodb in celo smrtnih žrtev. Govedorejsko poslovno združenje iz Domžal je na ogled prignalo in pripravilo za razstavo živali svoje reje. Predstavitev je bila zanimiva in obiskovalcev je bilo precej več kot živali. Ob računalniško vodenem molzišču so bile na ogled postavljene 4 krave iz plastike – otroci so jih radovedno ogledovali, predvsem tisti, ki od doma poznajo ta prave krave.

Pa še en zanimiv napis sem srečal:« Zanesljiv strelovod« - morda pa je namenjen le tistim, ki včasih ne vedo, kam stresti slabo voljo, če je slaba volja na tako dobro organizirani prireditvi sploh potrebna.

Kratek pogovor z reševalci pri reševalnem avtomobilu – nič posebnega – nobena intervencija doslej ni bila potrebna. Enak odgovor sem dobil tudi od obeh dežurnih policistov – se pa zgodi, da kak predmet brez plačila menja lastnika.
V.C.

SOBOTA, 12.4., NA OGLED NAJMODERNEJŠA TEHNOLOGIJA

Predzadnji dan sejma v Komendi je bil pričakovano najbolj obiskan sejemski dan doslej. Množice obiskovalcev so se včasih komaj premikale po poteh med razstavljenimi stroji vseh vrst; veliko jih je bilo, ki so od prodajalcev dobivali informacije, potrebne pred nakupom mehanizacije, ki je potrebna zamenjave.

Komendski sejem je že prerasel v sejem, ki ni le razstava strojev in različne tehnologije; proizvajalci ter njihovi prodajni zastopniki pri nas se zavedajo, da je to sejem kvalitete in temu primerno izbirajo tudi najnaprednejše tehnologije, ki so trenutno v njihovem proizvodnem programu.

Če obiskovalec postoji pred traktorjem, ki ima zadnja kolesa višja ob človeka, če je na razpolago tudi primerna razlaga uporabnosti in tehnologije za delovanje stroja, je gotovo pred takimi stroji skoraj vedno gneča. Zato ni naključje, da sem se ustavil prav pred takimi velikani proizvajalca Fendt. Upravljavcu nudijo prijazno notranjost, na razpolago ima kar 3,5 m2, vse funkcije so združene na enem terminalu, zato je dnevno potrebnih 1.920 manj premikov rok. Na razpolago je 22 priključnih mest za širok spekter uporabe, zagotavlja delovanje 365 dni na leto in ima napravo za varno vzvratno vožnjo.

Po velikosti in uporabnosti vendar bistveno manjše traktorje razstavlja podjetje Ursus iz Poljske, ki pri upravljanju uporablja še veliko mehanike, elektronika pride na vrsto morda pozneje. Sledijo ciljem visoke kvalitete, uporabnosti in modernega videza in seveda konkurenčnim cenam. Prednost imajo pri proizvodnem programu, ki zajema različne dimenzije traktorjev, traktorskih priključkov, prikolic, balirk, trosilnikov gnoja, nakladalcev, snežnih plugov – pa še kaj bi se našlo. Dolžina dosega do 4,220 m, višina 2,750 m, tudi teža je spodobna in vredna takega stroja – tehta do 4.300 kg brez balastnih uteži.

Nekako v srednji razred zmogljivosti in vsestranske uporabnosti sodijo traktorji Newholland, ki so namenjeni predvsem manjšim in srednjim kmetijam, ki v Slovenijo še vedno prevladujejo. Morda bodo njihovo vsestransko uporabnost popestrili potrebni priključki, ki jih proizvajalec načrtuje za naslednje leto.

Jutri je cvetna nedelja, ko krščanski svet praznuje Jezusov prihod v Jeruzalem. Mladi in stari se pripravljajo na blagoslov zelenja in butaric, ki blagoslovljene prinašajo v hišo mir in varujejo pred ujmami in nesrečami. Oljčne vejice in butarice raznih barv so se dobro prodajale – saj je treba poskrbeti za blagoslov pri hiši.

Na svoj račun so prišli tudi proizvajalci mesnin domače prireje, ki so videle tudi pravi pravcati dim (ne same kemije), in so s svojim vonjem privabljale kupce, da ne bi ostali brez teh velikonočnih dobrot pri zajtrku na veliko noč. Blagoslovljene bodo in bodo ohranjale stoletno tradicijo povezane družine.
V.C.


NEDELJA, 13.4. -​ ZADNJI DAN KMETIJSKO-OBRTNEGA SEJMA V KOMENDI

Sivo jutro – sonce, skrito za oblaki, je dvignilo oblake tako visoko, da ni bilo verjetno, da bi zadnji dan sejma prinesel dež. In res se je naredil dan, kot nalašč najbolj primeren za obisk kupcev in za dobre kupčije razstavljavcev. Dežurni varnostniki, ki imajo na tej prireditvi največ izkušenj, so zatrdili, da tako veliko ljudi, kot jih je danes, še ni bilo.

Reševalci so imeli največ dela s tem, da so čakali na kak dogodek, ki bi terjal njihovo intervencijo, so prav tako povedali, da dela nimajo. Isto ja zatrdila Policija, ki je imela največ dela in preglavic z urejanjem prometa. Težko je verjeti, koliko avtomobilov se je spravilo na parkirne prostore, na poti, travnike in dvorišča, ob strani dovoznih cest do Komende. Polne so bile ceste vse do Klanca, do Križa, težko sta se srečala dva osebna avtomobila celo v Komendi, ki je bila natrpana z vozili do zadnjega prostega kotička.

Toliko o današnjem obisku – uradne statistike bodo znane jutri, sem pa prepričan, da bo število obiskovalcev preseglo vsa pričakovanja. Prodaja, predvsem splošne potrošnje, je bila izredna. Nov član, ki se bo vsako leto vračal na sejem v Komendo, ribič iz Izole, pa je potarnal – celo rib je zmanjkalo. Koliko je bilo prodanih suhomesnatih izdelkov domačega porekla, pa nazorno priča ta primer: gospa z večjo vrečko je imela za spremljevalca tujega kužka, ki je hodil tik za njo in ovohaval vrečko. Težko se ga je bilo znebiti.

Veliko ljudi je pritegnila razstava krav molznic črno-bele in sive pasme, ki jih je na razstavo pripeljalo Govedorejsko združenje iz Domžal. Podatki predavatelja o posameznih razstavljenih kravah, njihovih prednikih in sodobni vzreji govedi, so bili zame, ki sem bil doma s kmetije, ki je premogla eno samo malo kravico hrvaško-zagorsko »bušo«, enostavno težko verjetni. Velika vimena so jasno govorila, da podatki o laktaciji jasno povedo vse o sodobni selekciji in reji mlečnega goveda.

Lansko leto so imeli prvi poskus avkcije plemenskih telic in krav, letos pa so avkcijo uspešno ponovili. Potomka krave, ki ima v svojem pedigreju podatke za 4 rodove, je bila stara 7 tednov in je imela izklicno ceno 1.200 EUR, je bila prodana za 1.000 EUR. Zadovoljna sta bila prodajalec in kupec. Telička, roj. 6.10.2013,s prav tako dostojnim rodovnikom, je imela izklicno ceno prav tako 1.000 EUR. Črno-bela lepotička je bila všeč kupcu iz Italije, ki ima doma v Italiji (blizu Padove) govedorejsko farmo z 2000 molznicami. Prodana je bila za 1.600 EUR. Ta kupec ve verjetno vse o kvalitetah pri nas vzrejenih telet genomske selekcije. Krava »Bomba« sive pasme ob izklicni ceni 2.000 EUR ni bila prodana.

Posebna zahvala velja lastnikom govedi, ki so jih pripeljali na razstavo in seveda osebju, ki je skrbelo za njihovo vzorno urejenost. Lastniki so od predsednika Združenja prejeli zaslužena prizanja.

Ob 18.00 so se dostopi na sejemski prostor zaprli - konec je 4-dnevnega kupovanja in prodaje, konec je srečanj s prijatelji, marsikatera denarnico je postala tanjša; ostali pa bodo lepi spomini na Komendo in njene sposobne organizatorje.
V.C.


Drugi o spomladanskem sejmu v Komendi 2014

 

Komenda, 10.4.2014 - Državna sekrertarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Tanja Strniša je slavnostno odprla 19. Spomladanaki kmetijsko- obrtni sejem v Komendi, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda. Uvodoma je državna sekretarka med skupnimi cilji kmetijskih pridelovalcev in ministrstva izpostavila sprejem Programa razvoja podeželja in odločitev o modelu neposrednih plačil za naslednjih sedem let. Povedala je, da so odločitve glede tega, kakšne naj bodo spodbude zahtevne, predvsem zaradi velike raznolikosti slovenskega kmetijstva. Ministrstvo si bo prizadevalo za čim boljše rešitve in stabilne pogoje za slovensko kmetijstvo.

V nadaljevanju je opozorila na pred kratkim sprejeti Zakon o kmetijstvu in pomembne novosti, ki jih uvaja glede odnosov v agroživilski verigi, in sicer vzpostavitev instituta varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano ter preprečevanje nedovoljenih praks. Na področju zakonodaje je izpostavila tudi novi Zakon o agrarnih skupnostih, ki bo v kratkem šel na obravnavo na vlado in v državni zbor.

Na koncu je povedala, da nam je narava letos »sama postavila še eno prioriteto, odpravo posledic nastalih zaradi žledoloma, ki je težko prizadel velik del slovenskih gozdov. Nova ocena škode Zavoda za gozdove Slovenije predstavlja dvakraten letni posek v Sloveniji, zato bo sanacija gozdov zahtevna naloga tako za 460.000 lastnikov gozdov, kot tudi za ministrstvo in zavod ter ostale akterje. Vse naše skupne cilje tako na področju hrane in živilstva kot tudi gozdarstva pa bomo najbolje zasledovali, če bomo trdno povezani. Naj sejem pripomore h krepitvi teh vezi.«

Na letošnjem sejmu, ki traja do nedelje, se bo predstavilo skoraj 500 razstavljavcev, potekala bodo strokovna predavanja, predstavljeno pa bo tudi varno delo z motorno žago v izrednih razmerah ter delo s cepilniki in gozdarsko prikolico.

Ministrstvo za kmetijstvo

 

Rekordi na Spomladanskem sejmu v Komendi

Komenda je bila na cvetno nedeljo središče Slovenije; za številne pa tudi izven Slovenije. Petsto razstavljavcev in petinosemdeset tisoč (85.000) obiskovalcev je bilo od četrtka do nedelje. Samo iz Poslov­ne cone Komenda je prišlo skoraj 15.000 obiskovalcev z avtobusi na sejem in nazaj. Devetnajsti Spomladanski kmetijski sejem v Komen­di je bil tokrat konec minulega tedna dogodek, ki je na dosedanjih komendskih sejmih po oceni organizatorjev - Konjeniškega kluba s sejemskim odborom v njem in še posebej po oceni vodje prometa ter prometnega reda v času sejma Jelenka Miliča s številčno ekipo (vključno s kamniško policijo) - vse dni podiral rekorde.

Komenda je bila namreč na cvetno nedeljo središče Slovenije; za števil­ne pa tudi izven Slovenije. Petsto razstavljavcev in petinosemdeset tisoč obiskovalcev od četrtka do nedelje je tako obeležila sedanji sejemski re­kord v Komendi. Samo iz Poslovne cone Komenda seje v sejemskih dneh iz Poslovne cone Komenda s Kambusovimi avtobusi brezplačno prepe­ljalo na sejem in nazaj do parkiranih osebnih avtomobilov skoraj 15.000 obiskovalcev.

»Še dobro, da ima Komenda veliko Poslovno cono, ki je bila tokrat parkirišče za tisoče avtomobilov. Kaj takšnega doslej še ni bilo. Ta sejem je prerasel samega sebe in postal enakovredno pomemben v družbi veli­kih sejmov,« je v nedeljo zvečer ob koncu sejma komentiral letošnjo pri­reditev Jelenko Milič, ki se je še posebej zahvalil kamniškim policistom in celotni ekipi, ki je skrbela, da je vse potekalo v potrebnih prometno varnostnih okvirih.

Ja, promet je bil tokrat res pri tolikšnih obiskovalcih in razstavljavcih nadvse pomemben organizacijski del sejma. Seveda niso bile nič manj zahtevne pred tem organizacijsko tehnične priprave pod vodstvom Sta­neta Štebeta. Ni namreč mačji kašelj v prostor sredi Komende pregledno spraviti skoraj SOO razstavljavcev, ko vemo, da samo en traktor na primer zavzame najmanj S kvadratnih metrov prostora.

Je pa sejem dosegel vrh in domala presegel samega sebe. Na to je že ob odprtju v četrtek v govoru poudaril predsednik Konjeniškega kluba: Alojz Lah: »Devetnajst let je od prve kmetijske razstave v Komendi, ko se je predstavilo pet razstavljavcev z nekdanjega Gorenj­skega sejma v Kranju. V letih programske širitve in razvoja je do danes v Komendi zrasel sejem, ki po nekdanjem sejmu v Kranju uspešno in prepoznavno nadaljuje več kot poltisočletno tradicijo Gorenj­skega sejma. Ob tem, ko smo ob podpori Občine z županom Tomažem Drolcem in občinskega sveta urejali prostor Konje­niškega kluba tudi za razvoj sejemskega programa, smo bili uspešni tudi kot dru­gi najboljši konjeniški klub v Sloveniji. Prav ta klubsko-sejemska sinergija je danes dokaz pravilnega dosedanjega razvoja in usmeritev tudi za nadaljnji razvoj ter za povezovanje klubov oziroma društev na sejemskih razstavah in v skupnem programskem razvoju v skupno korist vseh, občank in občanov ter ustanov in organizacij v občini. Sejem v Komendi je pripravljen na nove vsebine. Treba je začeti pospešeno razmišljati o kmetijskem podjetništvu, ekološkem kmetijstvu oziroma kmetovanju, o turističnih usmeritvah in vsebinah na kmetijah ter o domači pridelavi hrane na neupravičeno pora­ščenih in opustelih zemljiščih. To bodo nedvomno jutrišnje vsebine kme­tijske politike v državi in sejem ima pri tem pomembno nalogo in vlogo.«

Pomembno vlogo, ki jo ima na področju kmetijstva in usmeritev v kmetijski politiki komendski sejem, je priznala tudi državna sekretarka za kmetijstvo v Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Tanj Strniša.

Kritičen, posredno tudi v povezanosti s sejmom, pa je bil tudi podžupan Komende Roman Koncilija ob odprtju sejma: »Danes je Slovenija v položaju, ko na vseh področjih potrebuje nove izzive in prilaganja.« Pri tem pa je posebej poudaril: »Tako kot je težko priti do diamanta nekje v rudnikih Južne Afrike, je težko priti tudi do Komende, predvsem zaradi državnih cest, ki vodijo v to prečudovito občino. Kljub neprestanim obljubam naj­višjih državnih politikov o novi obvoznici Želodnik - Vodice se dogaja ravno nasprotno: ceste se spreminjajo v nočno moro občanov.«

Zadovoljen s sejmom pa je bil tokrat tudi, predsednik odbora za sejem v Konjeniškem klubu Stane Štebe, ko je ocenil veren prikaz dosežkov kmetijske mehanizacije, delovnih in varnih opravil v gozdu in pri delu z lesom pa tudi ob prikazu ogrevalne tehnike, gradbene mehanizacije, vrtnarske opreme in vsakdanje drobne potrošnje, ki tudi oblikuje današnje sejme.

Skratka, sejem v Komendi »bil je živ«. Žejen in lačen ni bil nihče, če se je okrepčal namesto vstopnine, parkirnine in brezplačne vožnje z avtobu­som. Tudi zabave v otvoritvenem Joževem in zabavnem Srečevem šotoru ni manjkalo. In tudi komendski gasilci so pomagali pri redu. Razstavljavci pa: »Sejem je pomemben, moraš biti prisoten, izkupiček pa ...lepo je, če se ob šepavi kupni moči vseeno približno izide.«

A.Ž.

 

Spomladanski kmetijski sejem v Komendi

Tudi ta konec tedna se v Komendi niso izneverili že dogoletni tradiciji. Od četrtka do nedelje je namreč potekal že 37. tradicionalni sejem kmetijske, gozdarske, gradbene, komunalne in vrtnarske mehanizacije ter ogrevalne tehnike, kajti zvrstilo se je že devetnajst spomladanskih in osemnajst jesenskih sejmov v organizaciji Konjeniškega kluba Komenda in občine Komenda. Spomladanski se uvršča med dva največja kmetijska sejma v Sloveniji, saj se na njem predstavlja okoli 500 razstavljalcev s kmetijsko in drugo opremo.

Sejem postaja vse večji, kar smo sami hitro ugotovili, ko smo obiskovali razstavne prostore. Skupna površina znaša že več kot tri hektarje, večji del je asfaltiran, tako da obiskovalcev ni preveč motilo niti sobotno deževje. Kot smo zapisali, sejem po novem traja štiri dni. Odprtje je bilo tokrat že v četrtek, saj organizatorji želijo tako razporediti številne obiskovalce na vse štiri dni, saj je v soboto, predvsem pa v nedeljo gneča že skoraj neobvladljiva. Obiskovalci s svojimi vozili namreč že dopoldne stojijo do polovice poti do Vodic in kljub velikim površinam, namenjenim za parkiranje, prostora zmanjkuje.

Kmečki glas, K.H.


Spomladi je čas za nakupe

Spomladanski sejem v Komendi je bil po povšini največji doslej. Na 32 tisoč kvadratnih metrih se je predstavilo okorog petsto razsavljavcev.

Komenda - Komenda je od četrtka do petka spet doživljala sejemski utrip, ki ga je v okviru spomladanskega sejma zaznamovalo okrog petsto razstavljavcev kmetijske, gozdarske, gradbene, komunalne mehanizacije, vrtnarske in ogrevalne tehnike ter blaga za široko porabo pa tudi strokovne predstavitve, razvedrilni program z več kot petdesetimi ansambli, več deset tisoč obiskovalcev z vseh koncev Slovenije ... »Spomladanski sejem v Komendi je za nas zelo pomemben, je do­bro obiskan, med obiskovalci so predvsem kmetje in tudi pomlad je čas za nakupe,« je ugotavljal Jurij Gerbic, vodja prodaje kmetijske mehanizacije v Kmetijsko gozdarski zadrugi Sloga Kranj, in dodal, da so gorenjski kmetje pripravljeni dati za traktor tudi kakšen evro več, samo da je res vsestransko uporaben, kakovosten, udoben ...

Podjetje TP Gozd je na sejmu praktično prikazovalo delovanje gozdarskih strojev, še zlasti gozdarskih prikolic in cepilnikov, Zavod za gozdove Slovenije pa varno delo z motorno žago v izrednih razmerah, kakršne so nastale tudi po letošnjem žledolomu. »Če dela niste vajeni, ga raje zaupajte za to usposobljenim in opremljenim izvajalcem,« je bilo med drugim slišati na predstavitvi, na kateri so opozarjali tudi na nevarnost prekomerne razmnožitve lubadarja v poškodovanih in oslabelih gozdovih. Govedorejsko poslovno združenje je dvakrat na dan na sejmu predstavilo »kolekcijo« deset odličnih krav in treh telet, v nedeljo pa še dražbo za teleta in eno kravo. »Krave so potomke bikov, katerih seme prodajamo v združenju,« je pojasnil Anton Darovic, vodja rejskih programov v združenju, in dodal: »To so vrhunske krave z visoko mlečnostjo, ki bi si jih v svojem hlevu želel vsak rejec.«

Sejem je za razliko od prejšnjih let trajal štiri dni, odprli so ga že v četrtek, ta čast pa je tokrat pripadla Tanji Strniša, državni sekretarki za kmetijstvo, ki je ob tem poudarila, da bo odločitev o modelu neposrednih kmetijskih plačil za naslednjih sedem let zaradi raznolikosti kmetijstva zelo zahtevna.

Gorenjski glas, C.Z.

 

Spomladanski sejem kmetijske, gozdarske, komunalne mehanizacije, vrtnarske in ogrevalne opreme, ter razstava govedi v Komendi je drugi vikend v aprilu privabila številne kupce, kakor obiskovalce, sej so imeli na sejmu kaj videti.

Letošnja ujma v obliki žleda je spremenila tudi naš pogled na svet vsaj kar se ogrevanja tiče. Mnogi so se odločili, da bodo svoje hiše opremili dodatno še z možnostjo gretja na klasično peč na drva in za njih je bil kakor naročen tokratni Spomladanski sejem v Komendi. Žled, ki je objel pred meseci Slovenijo je bil še vedno glavna tema številnih preko 500 razstavljalcev, a ne žled sam, ampak odprava njegovih posledic. Že znanim predstavitvam Zavoda na gozdove Slovenije o varnem delu v gozdu in TPGozd, Miha jurančič s.p., ki je poskrbel za praktičen prikaz dela z gozdarskimi prikolicami in različnimi cepilniki so se poleg vseh predstavitev in predavanj pridružili še člani Govedorejskega poslovnega združenja Domžale z razstavo govedi. Spomladanski sejem kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije, vrtnarske in ogrevalne tehnike privabi vsako leto številne kupce iz cele Slovenije in mnogi od njih so domov odšli z malce tanjšimi denarnicami.

Zavedajoč se pomena sejma so letos organizatorji izboljšali možnosti ogleda, mogoče tudi zaradi manjšega števila razstavljalcev, saj so jih morali zavrniti preko 150, a je zaradi tega sejem prej pridobil, kakor izgubil. Je pa res, da ne velja več pregovor, da če prideš prvi dan ni gneče, ne glede na dan in uro je bil sejemski utrip živahen. Za njim pa ni nič zaostajala dodatna ponudba, tako gostinska kakor glasbena, saj smo lahko prisluhnili številnim mladim sedaj že uveljavljenim talentom. V nedeljo so se zaprli dostopi na sejemski prostor in za nove nakupe in prodaje in za srečanja s prijatelji, sejemskimi znanci bo potrebno počakati do Jesenskega sejma v Komendi, ko bo tema mogoče malce drugačna kakor tokrat, ali pa tudi ne. Med tem pa le pazite nase pri delu na polju, vrtu, ali gozdu, da se čili in zdravi vidimo jeseni v Komendi. Sicer pa sta tudi tokrat uspešno zastopala barve Črnega grabna na Spomladanskem sejmu v Komendi Pečarstvo Avbelj iz Lukovice in v zabavnem delu Ansambel Skrivnost iz Trnjave.

Moja občina.si