JP HiFi - шаблон joomla Книги

  • Spomladanski sejem Komenda 2018 od 23. do 25. marca, 2018

    Sejem je za obiskovalce odprt v petek od 10.00 do 18.00, v soboto in nedeljo od 9.00 do 18.00.
    Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je prost.
  • 1

Spomladanski sejem 2013

2013 03  2013 03 govedorazstava govedi 2013 03 predavanjapredavanja 

V petek, 22. marca, se je v Komendi že osemnajstič zapored začel tradicionalni tridnevni spomladanski kmetijski sejem, ki ga je z županom Občine Komenda Tomažem Drolcem, predsednikom kluba Lojzetom Lahom, predsednikom odbora za sejme Stanetom Štebetom, bivšim predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Brankom Ravnikom in predsednikom skupščine mesta Sremska Mitrovica Milanom Kovaćevićem, odprl predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. V nagovoru ob odprtju sejma sta bila kritična do sedanjega stanja in razmer, še posebej na področju kmetijstva predsednik Alojz Lah pa tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

Čestital pa je klubu za uspehe na kasaškem in sejemskem področju tudi predsednik Kasaške centrale Slovenije Ciril Smrkolj. Priznanje organizacijski in vodstveni ekipi Konjeniškega kluba in sejma pa je izredno zadovoljen nad sejemskimi dosežki in prepoznavnostjo sejma v Sloveniji in izven nje izrekel župan Tomaž Drolec. Organizacijo in priprave sejemske prireditve pa je razložil in hkrati poudaril, da je sejem vsebinsko primerljiv sorodnim slovenskim sejmom predsednik odbora za sejme v Komendi Stane Štebe.

Zanimivost v programu ob odprtju sejma je bil prvi večji nastop domače Godbe Komenda skupaj z mažoretkami. Slednje po lanskih uspehih doma in v Evropi spet napovedujejo dosežke na državni ravni. Prijetna programska osvežitev odprtja sta bili tudi vokalna skupina Stari grad in gostje iz Sremske Mitrovice s tamburaškim orkestrom in folklorno skupino Branko Radičević. Milan Skledar je povabil pred kamero predsednika Konjeniškega kluba Komenda Alojza Laha, idejnega očeta in dolgoletnega vodjo organizacijskega odbora sejma, ki je opisal pestro tridnevno sejemsko dogajanje od petka do nedelje, ko je sejem zaprl svoja vrata.

Od začetkov, ko se je na razstavi v Komendi prvič predstavilo pet razstavljavcev kmetijske mehanizacije na pobudo predsednika KK Komenda Lojzeta Laha, je sejem prerasel na letošnjih blizu 500 razstavljavcev, ki so se z bogatimi programi in ponudbo predstavljali tri dni na 32 tisoč kvadratnih metrih. Tudi letos so bili na ogled vsi najnovejši kmetijski stroji, hlevska oprema, gradbena mehanizacija s poudarkom na ogrevalni tehniki na biomaso. Seveda ni manjkala niti ponudba turističnih kmetij in različnih obrtnih dejavnosti, predstavile so se tudi kmečke ženske in vsak dan so potekale tudi predstavitve varnega dela z motorno žago.

V izobraževalnem programu so obravnavali obnovo travne ruše s predstavitvijo kmetijske mehanizacije za njeno vsejavanje. Govorili so o možnostih pridelave in prodaje soje na naših kmetijah. Z motorno žago so predstavili varno delo in rokovanje.

Še posebno zanimiva pa je bila razstava govedi različnih pasem. Sicer pa je bila na sejmu bogata izbira za vrtičkarje in maloprodaja, za katero so poskrbeli različni razstavljavci.

Letošnji spomladanski sejem je ob zaključku še najbolj celovito ilustrirala izjava vodje ekipe za parkiranje oziroma prometa v okviru sejma, Jelenka Miliča: »Vsemu smo bili kos. Tudi snegu, ki nas je popeljal v zadnji dan sejma. Presenetljivo velik obisk, kot še nikdar do sedaj, je bil prvi dan in prav tako drugi dan. Tretji, sneženi, dan pa je sicer malo okrnil obisk, vendar si je po naših ocenah v treh dneh ogledalo sejem in se sprehodilo po njem okrog 60 tisoč obiskovalcev. Komenda s sejmi torej drži tradicijo vse več razstavljavcev in številnih obiskovalcev. Kos pa smo tudi sejemskim prometnim nalogam.«

Prireditelji so tudi tokrat poskrbeli za gostinsko postrežbo, zabavni program in ob urejenem parkiranju tudi za brezplačen avtobusni prevoz iz Poslovne cone na sejem v Komendo.

Andrej Žalar

 
  Brušenje verige motorne žage