JP HiFi - шаблон joomla Книги

  • Spomladanski sejem Komenda 2018 od 23. do 25. marca, 2018

    Sejem je za obiskovalce odprt v petek od 10.00 do 18.00, v soboto in nedeljo od 9.00 do 18.00.
    Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je prost.
  • 1

Spomladanski sejem 2011

2011 03  2011 03 govedorazstava govedi cikaste pasme

V petek, 25. marca ob 12. uri so se s slovesnostjo v prireditvenem šotoru odpirla vrata letošnjega sejma kmetijske, gozdarske in gradbene mehanizacije na hipodromu v Komendi. Sejem so odprli predsednik KGZS Ciril Smrkolj, predsednik Konjeniškega kluba Komenda Alojz Lah, generalni direktor Direktorata za kmetijstvo na MKGP Branko Ravnik in župan občine Komenda Tomaž Drolec.

Letošnji sejem je obsegal še okrog 1000 m2 več zunanjih površin, tako da je bilo vsega skupaj že 30 000 m2 razstavnih površin, tudi zato zanimivosti ni manjkalo. Na sejmu se je predstavilo okoli 600 domačih in tujih razstavljavcev. V izobraževalnem programu so organizatorjiv Konjeniškem klubu Komenda tokrat namenili posebno pozornost socialni varnostikmetov in zavarovanju ter socialni pomoči iz naslova kmetijske dejavnosti.

Zavod za gozdove je tudi letos pripravil demonstracijo varnega dela pri sečnji s poudarkom na pomenu rabe osebne varovalne opreme. Demonstracije si je kot vedno ogledalo veliko obiskovalcev, tako s to aktivnostjo tudi dosežemo svoj namen. Povezali smo jo tudi z Mednarodnim letom gozdov, saj smo že na otvoritvi poudarili njegov pomen in ga povezali z vedno večjimi potrebami po lesu, ki ga je potrebno pridobiti čim bolj varno. Demonstracije so izvedli inštruktorji varnega dela v gozdu iz OE ZGS Bled.

Sicer pa sejem iz prireditve v prireditev dosega večjo mednarodno razsežnost. Ena od številnih zanimivosti in posebnosti na sejmu je bila tudi tudi 2. državna razstava goved cikaste pasme, ki jo je pripravilo Združenje rejcev avtohtonega cikastega goveda Slovenije. Da sejem postaja vse bolj mednarodni pa smo po lanskem podpisu o nameri za sodelovanje zasledili iz Sremske Mitrovice precejšen obisk in udeležbo razstavljavcev. Slednje so še posebno zanimale možnosti za vstop v Evropsko unijo.

Razstava govedi cikaste pasme na spomladanskem sejmu 2011 v Komendi. Cikasto govedo je edina avtohtona pasma govedi v Sloveniji. Združenje rejcev avtohtonega cikastega goveda v Sloveniji je na spomladanskem kmetijskem sejmu v Komendi v obliki strokovne delavnice v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije - Zavodom Ljubljana in Konjeniškim klubom Komenda organiziralo razstavo cikastega goveda. Na razstavi je bilo predstavljenih 9 skupin krav in telic po posameznih bikih. Razstavljenih je bilo 22 krav, 13 telic, sedem teličkov in en plemenski bik. Na podlagi predstavljenih skupin lahko v določeni meri vidimo dedovanje pozitivnih in negativnih avtohtonih pasemskih lastnosti, ki jih prenaša na potomstvo posamezni plemenski bik

Razstava je bila dogodek, ki vpliva na širjenje rejske zavesti in pripadnosti edini avtohtoni pasmi goveda v Sloveniji. K uspešni izvedbi razstave so pripomogli mnogi sponzorji, med njimi tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in kmetijski sejem Komenda. Rejci cikastega goveda so zelo lepo pripravili živali kot odlično popotnico k pripravam za 2. državno razstavo in bodočemu rejskemu delu.

Vir: www.kgzs.si