JP HiFi - шаблон joomla Книги

  • Spomladanski sejem Komenda 2018 od 23. do 25. marca, 2018

    Sejem je za obiskovalce odprt v petek od 10.00 do 18.00, v soboto in nedeljo od 9.00 do 18.00.
    Parkiranje je brezplačno in organizirano. Vstop je prost.
  • 1

Jesenski sejem 2013

18. jesenski kmetijsko obrtni sejem v Komendi, največji sejem doslej

2013 10foto: Janko Žagar  2013 10 goz tek tekmovanje v spretnostih z motorno žago

Drugo nedeljo v oktobru (13.10) so zaprli 18. Jesenski sejem kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije ter vrtnarske in ogrevalne opreme, ki ga je v Komendi odprl v petek, 11. oktobra, minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan.

Po osemnajstih letih, ko se je na pobudo Alojza Laha zbralo pet podjetnikov in odprlo na hipodromu v Komendi prvo razstavo na 200 kvadratnih metrih, je danes ta sejem po velikosti in vsebini primerljiv z radgonskim sejmom. Na 32 tisoč kvadratnih metrih na hipodromu v Komendi je namreč od 11. do 13. oktobra sodelovalo prek 500 razstavljavcev. Sejem pa si je v treh dneh ogledalo prek 70.000 (sedemdeset tisoč) obiskovalcev. Predsednik Konjeniškega kluba Komenda Alojz Lah, ki je že18 let organizator sejma, je tokrat po tem največjem sejmu doslej povedal, da bodo v klubu najbrž začeli razmišljati o nakupu novih, 10.000 kvadratnih metrov površin za bodoče sejme. Minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan pa je bil v pogovoru ob odprtju zgovorno kratek: »Komenda je zakon.«

V sejemskem programu je Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana s Kmetijskim inštitutom Slovenije pripravil predavanje o krompirju in pridelavi česna. Zavod za gozdove je vse dneve prikazoval varno delo z motorno žago, firma GM Mustang pa je organizirala delovanje cepilnikov za drva.

Zanimivi sta bili tekmovanji Kdo bo mojster traktorja s prikazom spretnostnih voženj s traktorjem in z motorno žago. Za ljubitelje živali je bila zanimiva razstava malih živalih, obiskovalci pa so se pomerili tudi v metanju sekire v tarčo. Tudi zabavni program bil pester, saj se je v prireditvenem šotoru zvrstilo v treh dneh več deset narodno zabavnih ansamblov, v zabaviščnem šotoru Sreča Korbarja pa Tanja Žagar, Ognjeni muzikanti in ansambel Modrijani.

Rekordni sejem v 18. letih pa so že ob odprtju napovedale komendske mažoretke ob spremljavi Godbe Komenda. Goste iz Sremske Mitrovice oziroma Rume (pred dvema letoma sta sejem in občina z njimi navezala programsko sodelovanje) in druge udeležence odprtja sejma pa so pozdravili tudi plesalci folklorne skupine DU Komenda.  Prvič pa je ob letošnjem sejmu izšel tudi Katalog razstavljavcev, ki je tudi neke vrste legitimacija vsakega pravega sejma. Tri dni od 11. do 13. oktobra 2013 pa so vse poti vodile na sejem v Komendo.


O sejmu so rekli:

Tomaž Drolec, župan: »Komendski sejem je letos postal polnoleten, Občina pa je praznovala letos poldrugo desetletje samostojnosti. Pozitivne energije v tem prostoru očitno ni nikdar primanjkovalo. Čeprav nam je korak k nekaterim ciljem rahlo zastal, a ne samo nam, naj nam bo prav sejem še naprej spodbuda in smerokaz, da nas čaka jutri nov dan. Zgodovina s prihodnjimi zanamci nas bo ocenjevala in ocenila po naših pozitivnih prizadevanjih, složnih odločitvah in dosežkih.«

Lojze Lah, predsednik Konjeniškega kluba in častni občan občine Komenda: »Iz tistih petih razstavljavcev na začetku na 200 kvadratnih metrih je danes več kot 500 razstavljavcev na 32.000 kvadratnih metrih. Želim, da se v okviru bodočih usmeritev na kmetijskem in sorodnih področjih v državi Sloveniji razvija v prihodnje tudi sejem in z njim in tudi po njem prepoznavna Občina Komenda.«

Stane Štebe, predsednik odbora za sejme v KK Komenda: »Tudi na tem 18. Jesenskem sejmu smo poskrbeli za različne predstavitve vsebinskih programov in skušali slediti predstavitvam vsebinskih razvrstitev za boljšo preglednost sejma obiskovalcem. S programom predstavitve sodobne tehnologije, raznovrstne mehanizacije, opreme je sejem naravnan k resnemu opozorilu in k podpori za pridelavo domače prehrane. «

Jelenko Milič: »Za varnost in razporejanje mirujočega prometa nas je skrbelo 130. Ocenjujemo, da si je sejem ogledalo v treh dneh prek 70.000 obiskovalcev. Samo v Poslovni coni smo zabeležili1500 parkiranih osebnih vozil, avtobusi pa so iz Poslovne cone na sejem prepeljali več kot 5000 obiskovalcev. Na območju Komende pa so bila polna tudi vsa parkirišča. Bil je res pravi, rekordni sejem doslej.« A. Ž.


Nedelja – zadnji dan sejma

Vsega lepega in prijetnega je enkrat konec. V nedeljo,ki je bila tako prijetna, pa se je na sejem zgrnilo toliko ljudi, da sem dobil vtis, da se je v Komendo zgrnilo pol Slovenije. V vseh treh dneh je sejem obiskalo več kot 70.000 obiskovalcev. Še ob 17h je bil gneča med stojnicami in ob strojih skoraj nepopisna. Kupčija, predvsem blaga široke potrošnje in tekstila je cvetela. Med to robo je prijazna gospa stranki zagotavljala,da ji je nekaterih artiklov že zmanjkalo. Tudi reševalno vozilo je bilo ves čas sejma navzoče, če bi bila potrebna hitra intervencija. Pa sta oba dežurna veselo ugotavljala, da tako lahkega dežurstva že dolgo nista imela. Njihova intervencija ni bila niti enkrat potrebna.

Parkirišča in vsi mogoči (in nemogoči) prostori niso mogli sprejeti niti vozila več. Zato pa je prav prišla dobra poteza organizatorja, ki je Ind. coni v Žejah zagotovil dovolj prostora, da je tam parkiralo okoli 1.500 avtomobilov. Zaradi tega sta morala voziti dva avtobusa – obiskovalci so bili zadovoljni. Tudi navzoči policisti niso imeli pretiranega dela. Ob gneči, ki je še pozno popoldne bila taka, da se je bilo težko prebiti mimo stojnic, pa tudi mimo gostinskega dela, sem pomislil na slogan Policije, ki vedno znova opozarja : "Ne kradejo samo srake". Sicer pa – vsak posameznik se mora ustrezno zavarovati.

Izredno zanimiva, predvsem za otroke in tudi za odrasle, je bila razstava malih živali. Razstavljali so člani Društev za rejo malih živali iz Kamnika, Domžal, Kranja, Ljubljane, Trbovelj in Vrhnike. Nemogoče je našteti vse živali, ki popestrijo vsakdan lastnikov. Posebnega zanimanja so bile deležne različne vrste perutnine in kuncev vseh mogočih pasem. Mnoge med živalmi so se ponašale z visoko oceno, ki se nanaša na pasmo, splošen vtis in kaže na posebno ljubezen lastnikov. Čisto pri izhodu iz šotora se je pogosto predirljivo oglašala skupina nemških pritlikavih rac, bas pa je dodajala velika tunguška gos.

Les je bogastvo Slovenije, ki ga raje izvažamo kot hlodovino. Da pa so domači gozdni delavci in gospodarji gozdov pravi mojstri v obvladovanju varnega dela z motorno žago, so lahko dokazovali na tekmovanju v soboto. V nedeljo pa so se vozniki traktorjev pomerili v tekmovanju »Kdo bo mojster traktorja«. Prijavljenci so se pomerili v spretnostni vožnji s traktorjem, ki je na nosilcu imel polno veliko posodo z vodo in jo moral varno in polno prepeljati mimo raznih ovir, moral pa je dokazati svoje znanje tudi s cepilcem drv. Za obe tekmovanji je bilo posebno med takimi, ki ta dela že opravljajo, veliko zanimanje.

Uradni del sejma se je bližal koncu, pa se je kljub že skoraj uradno zaprtemu sejmu še vedno trgovalo. Počasi je zahajalo sonce, na nebu se je že prikazala bledikasta luna. Verjetno je kakemu otroku ušel balonček. Nizko je poplesaval nas sejmom in se dvigal vedno višje, dokler ni izginil v meglicah pojemajočega dne. Laična ocena dogajanja bi bila taka: Kot vedno doslej so se izkazali organizatorji z vsemi spremljajočimi dejavnostmi, slabše se je odrezalo vreme; prva dva dni ni bilo čisto po meri prodajalcev, ki pa so na to zadnji dan pozabili.

A. Ž.

   
Modrijani